Fa dos anys, la Federació Catalana DOP-IGP va posar en marxa la campanya ‘Enlairem les DOPs IGPs’ amb un globus aerostàtic personalitzat per promoure els productes catalans amb segell de qualitat. Des de llavors que el globus s’ha enlairat des de diferents punts de Catalunya per sobrevolar els territoris on es produeixen productes amb el distintiu de qualitat DOP-IGP, en presentacions, fires i festes gastronòmiques. Seguint amb aquesta dinàmica, dissabte 9 de novembre, l’entitat va participat a la Fira Festast de Tortosa.
La Federació va programar una demostració de cuina amb el xef Pep Nogué director gastronòmic del Culinary Institute of Barcelona (CIB) i presentador del programa La Fonda a Catalunya Ràdio. Sota el títol ‘L’hora de l'aperitiu amb aliments DOP – IGP i vermut de la Terra Alta’, Nogué va preparar un Tàrtar amb IGP Llonganissa de Vic amb caviar d'oli de la DOP Oli Terra Alta i un Hummus amb DOP Mongeta del Ganxet amb el seu propi miso i maionesa d’alls fermentats amb oli de la DOP Oli Baix Ebre - Montsià. En la seva faceta de divulgador gastronòmic, cada cap de setmana Pep Nogué presenta la secció itinerant ‘L’arca de Nogué’ dins ‘El suplement’, el programa matinal de Catalunya Ràdio dirigit pel periodista Roger Escapa. Pertaixò, dissabte 9 va ser la secció des de la Fira Festast.
Garantia de qualitat // La Federació Catalana DOP-IGP és un organisme pioner en la promoció dels productes alimentaris catalans amb segell de qualitat. Aglutina 22 Consells Reguladors d’arreu del país i des de fa tres anys té la seva seu social a Gandesa (Terra Alta), amb una clara voluntat de treballar per un país amb estructures descentralitzades.
Les Denominacions d’Origen Protegides (DOPs) i les Identificacions Geogràfiques Protegides (IGP) són segells únics i oficialment reconeguts per la UE que certifiquen la qualitat dels productes alimentaris autòctons. Es tracta de productes típics, arrelats a un territori que els proporciona un caràcter específic, unes característiques organolèptiques excepcionals, un sabor inimitable i una personalitat pròpia. Són el resultat de l’estreta relació entre el producte, l’entorn geogràfic, el saber fer i el talent humà. Josep Pere Colat, president de la Federació Catalana de DOP – IGP, explica que "el principal objectiu de la Federació és apropar i donar a conèixer els productes amb certificació de qualitat als consumidors. I ho fem amb campanyes en l’espai públic, a les xarxes i en els mitjans de comunicació per aconseguir que els camps i els obradors de Catalunya on s’elaboren aliments únics i singulars entrin a les llars catalanes”.
Fira gastronòmica arrelada a l’Ebre // Del 8 al 10 de novembre de 2024, la Fira Festast de Tortosa acollirà empreses d’alimentació, begudes, restauració, petits productors, empreses d’equipament i serveis amb l’objectiu que tant professionals com visitants puguin gaudir d’una àmplia i variada oferta d’empreses i productes que mostraran tot el potencial gastronòmic de Tortosa i de les Terres de l’Ebre. L’accés a Festast serà gratuït i a l’interior del pavelló es podran degustar els tastos amb l’adquisició de tiquets en els punts de venda habilitats, on també es podran reservar degustacions o experiències gastronòmiques.