El cap de setmana del 13,14 i 15 de desembre va tenir lloc la XXV Festa de l’Oli de la Fatarella, i entre les diferents activitats que en formen part, la Denominació d’Origen Protegida Oli de Terra Alta hi va participar amb una jornada tècnica i que aquest any va portar per títol “Factors determinants per optimitzar el conreu d’olivera”. La jornada pretén oferir tot un seguit de pautes, respecte a com emprar l’aigua i els nutrients en l’olivera, i que permetin, al productor, prendre decisions que millorin el procés productiu.
La primera edició de la Nit de l’Oli Verge Extra de Catalunya es va celebrar divendres i va ser presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), Òscar Ordeig. Així, va comptar amb l’assistència d’una àmplia representació del sector de l’oli a Catalunya, a més de representants de les institucions comarcals i territorials d’arreu del país.
Durant la gala s’han lliurat 83 guardons, repartits en les diferents categories que conformen els Premis, als quals han optat un total de 132 olis. En aquest sentit, el jurat ha destacat l’excel·lència de totes les propostes participants i ha augurat una llarga vida a la celebració d’uns premis que reconeixen la tascat d’aquest producte elaborat a Catalunya. Dintre el premi als 10 millors olis de Catalunya hi destaquem un productor inscrit a la DOP Oli Terra Alta, com també 6 premis més d’altres productors i cooperatives en les diferents categories del concurs.
Aquesta primera edició dels premis s’emmarca dins de la celebració el 2025 de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia, i tenen com a objectiu principal fomentar la promoció, la comercialització i el consum dels olis d’oliva verge extra de qualitat superior de Catalunya al mercat alimentari i a la restauració. Alhora, formen part del Pla d’acció de l’oli d’oliva que el Departament d’Agricultura va elaborar conjuntament amb el sector el 2023, amb l’objectiu de promocionar el producte tant en l’àmbit nacional com internacional. La Denominació d’Origen Protegida Oli de Terra Alta va aportar l’oli verge extra per poder degustar amb el sopar que va elaborar el restaurant L’Antic Molí d’Ulldecona guardonat amb una estrella Michelin. En finalitzar l’acte la DOP Oli Terra Alta va lliurar a tots els convidats una bossa amb una ampolla d’oli verge extra de la varietat empeltre, tradicional de la zona i única DOP de Catalunya que compta amb aquesta varietat, la bossa també contenia material publicitari i un clauer amb la imatge de la DOP.
El dissabte i diumenge presents a la mostra de productes als diferents estands que lluïen per tot el poble. Els visitants de la Festa de l’Oli van poder degustar l’oli novell a l’estand de la Denominació d’origen Protegida i també amb la preparació d’orelletes i coques a la cassola on es va lliurar l’oli per la seva preparació a l’Associació de dones de la Fatarella
El president va poder fer unes declaracions a TV3 i a Catalunya radio de la situació del sector i de les demandes realitzades a la darrera reunió a Palau de la Generalitat, el passat 4 de desembre, amb el Molt Hble. President de la Generalitat, Salvador Illa i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), Òscar Ordeig. Hi van ser convocats els presidents de les cinc Denominacions d’Origen Protegida d’oli catalanes, on tots van exposar les dificultats del sector oleícola de les diferents zones de producció ( 22 comarques, més de la meitat del territori català i amb una suma d’uns 11.000 productors o famílies que hi treballen). Tant el president com el conseller van ser molt positius per determinar diferents ajuts per al sector i de dissenyar una campanya de promoció de l’oli verge extra emparat per una Denominació d’Origen.