Ahir, els presidents de les Denominacions d’Origen Protegides de l’oli catalanes van comparèixer davant la comissió parlamentària d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per exposar la situació actual del cultiu de l’oliver al territori DOP. La trobada va servir per expressar les dificultats que pateix el sector a cada DOP que, des de fa tres collites, veu retallada la producció a causa dels estralls del canvi climàtic i la sequera.
Els cinc representants de les DOPs d’oli catalanes —Antoni Galceran, DOP Siurana; Josep Pere Colat, DOP Terra Alta; Enric Dalmau, DOP Les Garrigues; Jose Luís Cardona, DOP Baix Ebre - Montsià; i Simó Casanovas, DOP Empordà— van expressar la necessitat de garantir la disponibilitat d’aigua de la qual depèn la viabilitat econòmica de les explotacions agràries del cultiu de l’oliva, assegurar-ne el relleu generacional. D’altra banda, també es va demanar més control a l’oli envasat de la restauració i la protecció del nom-marca de les DOPs, crear una titulació universitària d’elaiotècnia i formació a les escoles, millorar etiquetatge on es pugui incloure menció dels beneficis saludables de l’OOVE, i finançament per una campanya de difusió i promoció sobre el valor del producte.
Els grups parlamentaris van mostrar unanimitat per donar suport al sector, i van valorar la contribució de la pagesia de l’oli a la sostenibilitat (embornal de CO2, tallafocs, biodiversitat, prevenció erosió…), a la salut i manteniment de la vida rural i, de retruc van instar al Govern de la Generalitat a entomar i treballar les propostes plantejades.