Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat del Torró d'Agramunt amb segell d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP). L'esdeveniment, celebrat a l'espai Xef Caprabo del supermercat de la companyia a l'Illa Diagonal de Barcelona, ha ofert un showcooking degustació amb receptes elaborades sobre la base del torró, de la mà del reconegut xef Sergi Aritzeta, del Restaurant El Truc d'Agramunt (Lleida). La sessió ha comptat amb la presència del president de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat; la directora de la Federació Catalana DOP-IGP, Sònia Pina; i el responsable de Producció de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero.
Proximitat, de qualitat i de temporada
La jornada gastronòmica s'emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Per destacar la versatilitat i el valor del Torró d'Agramunt amb segell IGP a la cuina, el xef Sergi Aritzeta, reconegut per les seves tècniques innovadores, ha elaborat un menú degustació de tres plats, combinant sabors tradicionals amb tocs frescos i exòtics. Aritzeta, que participa per tercera vegada en les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat de Caprabo, s'ha format en diferents cuines, dues d'elles amb Estrella Michelin. Compta amb diversos reconeixements, com el premi al millor treball de cuina en la 29a edició del concurs Joves Cuiners Àngel Moncusí de la Federació d'Hostaleria de Lleida (2018), i el segon premi en l'edició del 2023 d'aquest mateix certamen.
SHOWCOOKING DE LA IGP TORRÓ D'AGRAMUNT
Bunyol de galta de senglar amb salsa de fricandó de torró d’Agramunt i xocolata a la pedra
Guatlla amb hoisin de Torró d'Agramunt i Mongetes del Ganxet
Torrada de Santa Teresa farcida de praliné de Torró d'Agramunt
Sobre la IGP Torró d'Agramunt
La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) és un segell de reconeixement de qualitat diferenciada, atorgat per la Unió Europea a productes que, a més de tenir unes característiques pròpies i diferencials, segueixen un procés de producció tradicional particular. Catalunya compta amb 10 aliments amb segell IGP, entre els quals hi ha el Torró d'Agramunt. La IGP Torró d'Agramunt comprèn el terme municipal d'Agramunt, de la comarca de l'Urgell, a Lleida. La seva recepta combina una acurada barreja d'avellanes o ametlles, sucre, mel, clara d'ou, i pa d'àngel, i es presenta en tauletes rodones o rectangulars de diverses mides i pesos. Tot això li dona a la massa un lleuger color marró daurat fràgil i cruixent. El percentatge mínim d'ametlla o avellana és del 46% al 60%, segons el torró sigui de categoria extra o suprema. El Torró d'Agramunt és tradició, present i futur, un símbol d'identitat que transcendeix generacions i continua sent un referent gastronòmic.
https://www.federaciodopigp.cat/igp/torro-dagramunt
https://www.igp-torrodagramunt.com/
Caprabo, Programa de Proximitat per Comarques
La jornada gastronòmica s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Caprabo va posar en marxa les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat l’any 2015, i des d’aleshores, ha dut a terme fins a 25 edicions, totes elles dedicades a productes de proximitat i de temporada. Caprabo és el supermercat amb més compromís amb la producció de proximitat. Compta amb un Programa de Proximitat per Comarques a través del qual ha donat entrada a les seves botigues a uns 325 petits productors i cooperatives agràries i a més de 3.200 dels seus productes. La companyia treballa amb cada comarca catalana de manera específica, d’acord amb la riquesa de la seva producció agroalimentària. El Programa inclou diverses iniciatives de suport a la producció de proximitat, entre les quals destaquen les accions promocionals als supermercats, campanyes anuals per al foment del consum de productes de proximitat, la comunicació de les iniciatives vinculades a proximitat als seus més d’un milió de clients amb targeta, les Fires Caprabo de Productes de Proximitat a les comarques catalanes i l’organització de jornades gastronòmiques amb productes de proximitat de temporada, entre les més destacades. El Programa compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Federació Catalana de DOP-IGP i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
https://www.caprabo.com/url/nostra-terra/index-ca.html
Federació Catalana DOP-IGP
És una entitat sense ànim de lucre, que agrupa la majoria dels Consells Reguladors DOP-IGP de Catalunya. Això representa més de 265 empreses, gairebé totes cooperatives, que en el seu conjunt donen ocupació a prop de 4.000 persones, a més dels 20.500 agricultors i ramaders que produeixen i elaboren aquests productes que han obtingut la màxima certificació de qualitat que atorga la UE a un aliment.