Jornada Gastronòmica de la IGP Calçot de Valls i la DOP Arròs del Delta de l’Ebre

18.11.2024

Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat del Calçot de Valls amb segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) i l’Arròs del Delta de l’Ebre, amb segell de Denominació d’Origen Protegida (DOP). L’esdeveniment, celebrat a l’espai Xef Caprabo del supermercat de la companyia a l’Illa Diagonal de Barcelona, ha ofert un showcooking amb un menú degustació maridat amb vins de la DO Empordà i de la DO Terra Alta. El reconegut xef Marc Grivé, cofundador de Gastroshows, ha preparat el menú, mentre la sommelier Gemma Muray, de Caram Caram, ha presentat els vins.

La sessió ha comptat amb la presència de Marcel Matamoros, president del Consell Regulador de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, i el president de la IGP Calçots de Valls, Dalmaci Clofent. També hi ha assistit la directora de la Federació Catalana DOP-IGP, Sònia Pina; i el responsable de Producció de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero.

Sònia Pina, directora de la Federació Catalana DOP-IGP, ha destacat “la importància d’aquestes jornades gastronòmiques que, des de fa temps, s’organitzen en col·laboració amb Caprabo, les quals ens permeten ampliar el nostre treball divulgatiu i posar en valor els aliments existents a Catalunya amb aquests segells de qualitat, que són garantia d’excel·lència i un reflex de la riquesa gastronòmica del nostre territori, amb la finalitat que les llars catalanes coneguin la qualitat i autenticitat dels nostres productes”.

Per la seva banda, el responsable de Producció de Proximitat de Caprabo, Fernando Tercero ha explicat que “a Caprabo creiem que la millor manera de comprendre el valor de la producció catalana és a través d’experiències autèntiques. Per això, juntament amb la Federació, treballem per apropar als consumidors productes de proximitat amb segell DOP i IGP, com el calçot i l’arròs, produïts a Catalunya, oferint així una connexió directa entre tradició i qualitat”.

Proximitat, de qualitat i de temporada // La jornada gastronòmica s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Per destacar el valor culinari de la IGP Calçot de Valls i de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, el xef Marc Grivé ha elaborat un menú degustació de tres plats, que ressalta la versatilitat d’ambdós productes, i explora diverses tècniques de cocció que destaquen els seus sabors únics.

Grivé és cofundador de Gastroshows i un dels cuiners més innovadors del panorama gastronòmic actual. La seva experiència culinària inclou el seu treball en el mundialment conegut restaurant El Bulli, sota el comandament de Ferran Adrià.

Sobre la IGP Calçot de Valls i la DOP Arròs del Delta de l’Ebre // La Denominació d’Origen Protegida (DOP) i la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) són segells de reconeixement de qualitat diferenciada, atorgats per la Unió Europea a productes que, a més de tenir unes característiques pròpies i diferencials, segueixen un procés de producció tradicional particular. Catalunya compta amb 12 aliments amb segell DOP, entre els quals hi ha l’Arròs del Delta de l’Ebre, i amb 10 aliments amb segell IGP, entre els quals destaca el Calçot de Valls.

La IGP Calçot de Valls es produeix als sòls de les comarques de l’Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. És una ceba tendra, blanca i dolça que, rostit a la brasa i acompanyada de salsa de calçot, és la base de la calçotada, una de les celebracions més populars de Catalunya. Els calçots es cultiven seguint unes pràctiques de cultiu tradicionals que duren gairebé un any. Els calçots de Valls es caracteritzen per la seva longitud de cama blanca de 15 a 25 cm i un diàmetre, mesurat a 5 cm de l’arrel, d’entre 1,7 i 2,5 cm. La varietat blanca gran tardana de Lleida destaca especialment per la seva dolçor i per la mida i el nombre de calçots obtinguts per ceba, habitualment de 4 a 7.

La DOP Arròs del Delta de l’Ebre és un símbol de qualitat i confiança per al consumidor. Es dediquen milers d’hectàrees a aquest conreu, tant als municipis del Delta de l’Ebre, com a les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Es tracta d’un gra semi llarg i rodó amb alt contingut en midó, la qual cosa li confereix una gran capacitat d’absorció de sabors mentre conserva la seva textura. La DOP inclou una àmplia varietat de tipus d’arròs, tant convencionals com ecològics: Bahía, Tebre, Fonsa, Gleva, Montsianell, Bomba, Guara, Jsendra i Olesa. Cadascun d’aquests arrossos blancs compta amb la categoria extra, avalant la seva qualitat superior, adaptant-se a diferents usos culinaris, des d’arrossos secs i caldosos fins a amanides.

Caprabo, Programa de Proximitat per ComarquesLa jornada gastronòmica s’emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Caprabo va posar en marxa les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat l’any 2015, i des d’aleshores, ha dut a terme fins a 25 edicions, totes elles dedicades a productes de proximitat i de temporada. Caprabo és el supermercat amb més compromís amb la producció de proximitat. Compta amb un Programa de Proximitat per Comarques a través del qual ha donat entrada a les seves botigues a uns 325 petits productors i cooperatives agràries i a més de 3.200 dels seus productes. La companyia treballa amb cada comarca catalana de manera específica, d’acord amb la riquesa de la seva producció agroalimentària. El Programa inclou diverses iniciatives de suport a la producció de proximitat, entre les quals destaquen les accions promocionals als supermercats, campanyes anuals per al foment del consum de productes de proximitat, la comunicació de les iniciatives vinculades a proximitat als seus més d’un milió de clients amb targeta, les Fires Caprabo de Productes de Proximitat a les comarques catalanes i l’organització de jornades gastronòmiques amb productes de proximitat de temporada, entre les més destacades. El Programa compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Federació Catalana de DOP-IGP i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

Federació Catalana DOP-IGP. És una entitat sense ànim de lucre, que agrupa la majoria dels Consells Reguladors DOP-IGP de Catalunya. Això representa més de 265 empreses, gairebé totes cooperatives, que en el seu conjunt donen ocupació a prop de 4.000 persones, a més dels 20.500 agricultors i ramaders que produeixen i elaboren aquests productes que han obtingut la màxima certificació de qualitat que atorga la UE a un aliment.

Caprabo, 65 anys del primer supermercatCaprabo és una marca referent i la companyia de supermercats amb més trajectòria. Va néixer a la ciutat de Barcelona l’any 1959 i, el 2024, compleix 65 anys d’història. El primer supermercat Caprabo va obrir les portes un 11 de juliol de 1959 al carrer Sant Antoni Maria Claret 318 de Barcelona. L’emblemàtica botiga segueix oberta avui dia, té una superfície comercial de 470m2 distribuïts en dues plantes i dona feina a 13 persones. Suposa un símbol del sector, ja que va revolucionar, en el seu moment, la forma de comprar alimentació.

Caprabo. Té una xarxa d’uns 300 supermercats a les quatre províncies de Catalunya i a la companyia hi treballen unes 6.000 persones. Cada dia, més de 100.000 persones compren als seus supermercats i un milió de clients fan servir regularment la seva Targeta Club Caprabo. Caprabo és pionera en la venda d’alimentació per Internet a través de Capraboacasa.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies

més informació Accepto