Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP han dut a terme, avui, la Jornada Gastronòmica de Productes de Proximitat del Calçot de Valls amb segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP). L'esdeveniment, celebrat a l'espai Xef Caprabo del supermercat de la companyia a l'Illa Diagonal de Barcelona, ha ofert un showcooking amb un menú degustació maridat amb vins de la DO Empordà i de la DO Terra Alta. El xef Francesc Blanch, de Deviteca Espai Gastronòmic, ha preparat el menú, mentre la sommelier Gemma Muray, de Caram Caram, ha presentat els vins. La sessió ha comptat amb la presència del president de la IGP Calçots de Valls, Dalmaci Clofent. També hi ha assistit el president de la DOP Pera de Lleida, Gerard Pujol, en representació de la Federació Catalana DOP-IGP; i la directora de Comunicació Corporativa i Relacions Institucionals de Caprabo, Rosa M. Anguita Garrido.
En la seva intervenció, Dalmaci Clofent ha destacat que "pel que fa a la campanya actual, podem dir que presenta bons resultats de producció". "La demanda és alta, la qualitat dels calçots és bona, amb molta dolçor i tendror, i, a més, el clima ens afavoreix amb pluges i temperatures baixes. També vull destacar que les col·laboracions amb Caprabo són una mostra de la seva aposta pels productes frescos, de qualitat, i de proximitat, com és el cas del calçot de la IGP Calçot de Valls. Treballar conjuntament amb Caprabo i la Federació Catalana DOP – IGP és una bona manera de promocionar aquests aliments i afrontar els reptes de futur."
Per la seva banda, Gerard Pujol ha remarcat que "aquestes jornades gastronòmiques posen de relleu la importància dels aliments amb DOP – IGP; uns productes que són garantia de qualitat i excel·lència, estretament vinculats al nostre territori. La col·laboració i complicitat que la Federació Catalana DOP – IGP manté des de fa anys amb Caprabo ens ajuda a promocionar i divulgar aquests aliments, que formen part de la tradició culinària del país i són un reflex de la nostra riquesa gastronòmica.”
Rosa M. Anguita Garrido ha explicat que "Caprabo va iniciar l ́organització de les jornades gastronòmiques amb l ́objectiu de donar més valor a uns productes de temporada, de qualitat i de proximitat. Pensem que les Jornades son una iniciativa consolidada i que forma part important del treball que cada any desenvolupa Caprabo per donar suport als petits productors i cooperatives agràries.”
Proximitat, de qualitat i de temporada
La jornada gastronòmica s'emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Per destacar el valor culinari de la IGP Calçot de Valls, el xef ha elaborat un menú degustació de tres plats, que ressalta la versatilitat del producte:
Pinxo de calçots esbossats amb avellanes
Coca de pera amb calçots escabetxats
Tartaleta amb crema de cítrics i confitura de calçots
Sobre la IGP Calçot de Valls
La Denominació d'Origen Protegida (DOP) i la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) són segells de reconeixement de qualitat diferenciada, atorgats per la Unió Europea a productes que, a més de tenir unes característiques pròpies i diferencials, segueixen un procés de producció tradicional particular. Catalunya compta amb 12 aliments amb segell DOP i 10 aliments amb segell IGP, entre els quals destaca el Calçot de Valls. La IGP Calçots de Valls es produeix als sòls de les comarques de l'Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès. És una ceba tendra, blanca i dolça que, rostida a la brasa i acompanyada de salsa de calçot, és la base de la calçotada, una de les celebracions més populars de Catalunya. Els calçots es cultiven seguint unes pràctiques de cultiu tradicionals que duren gairebé un any. Els calçots de Valls es caracteritzen per la seva longitud de cama blanca de 15 a 25 cm i un diàmetre, mesurat a 5 cm de l'arrel, d'entre 1,7 i 2,5 cm. La varietat blanca gran tardana de Lleida destaca especialment per la seva dolçor i per la mida i el nombre de calçots obtinguts per ceba, habitualment de 4 a 7.
Caprabo, Programa de Proximitat per Comarques
La jornada gastronòmica s'emmarca en el Programa de Proximitat per Comarques de Caprabo, que té com a objectiu posar en valor els productes propers, de qualitat i de temporada. Caprabo va posar en marxa les Jornades Gastronòmiques de Productes de Proximitat l'any 2015, i des d'aleshores, ha dut a terme més de 25 edicions, totes elles dedicades a productes de proximitat i de temporada. Caprabo és el supermercat amb més compromís amb la producció de proximitat. Compta amb un Programa de Proximitat per Comarques a través del qual ha donat entrada a les seves botigues a uns 325 petits productors i cooperatives agràries i a més de 3.200 dels seus productes.
La companyia treballa amb cada comarca catalana de manera específica, d'acord amb la riquesa de la seva producció agroalimentària. El Programa inclou diverses iniciatives de suport a la producció de proximitat, entre les quals destaquen les accions promocionals als supermercats, campanyes anuals per al foment del consum de productes de proximitat, la comunicació de les iniciatives vinculades a proximitat als seus més d'un milió de clients amb targeta, les Fires Caprabo de Productes de Proximitat a les comarques catalanes i l'organització de jornades gastronòmiques amb productes de proximitat de temporada, entre les més destacades. El Programa compta amb el suport del Departament d ́Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Federació Catalana de DOP-IGP i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025
Caprabo i la Federació Catalana DOP-IGP s'han adherit a la iniciativa Regió Mundial de la Gastronomia Catalunya 2025, una distinció que atorga l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i que té com a objectiu posar en valor l'excepcionalitat del patrimoni agroalimentari i culinari català, ressaltant la seva riquesa, diversitat i impacte en la qualitat de vida de la ciutadania. La designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 suposa un reconeixement internacional que reforça la seva posició com a líder en l'àmbit culinari. Aquest reconeixement impulsa la innovació, el turisme sostenible, l'agricultura regenerativa, l'economia circular i la preservació del paisatge i el patrimoni agroalimentari. Aquesta distinció busca revitalitzar la revolució gastronòmica d'aleshores, posant el focus en la innovació i el respecte pel medi ambient. Amb aquest reconeixement, Catalunya aspira a consolidar-se com una referència mundial en enogastronomia, oferint una alimentació d'excel·lència basada en la qualitat, la tradició, la innovació i la salut.